Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Hui hai huivi! Ja kuitenkin, miten tärkeä se onkaan joillekin, teille, heille ja meille monille. Hesarissa oli juttu Nimo Samatarista, somalialaisesta suomalaisestytöstä, joka oli luopunut huivistaan. Hän oli pitänyt sitä "omasta halustaan ja vapaaehtoisesti" jo jostain 7 vuoden iästä alkaen. Kuulostaa vähän samalta kuin rouva Jäätteenmäen "odottamatta ja yllättäen" vai oliko se"pyytämättä ja käsittämättömän salakavalasti". Sinnepäin joka tapauksessa. 

Oliko niin, että pikku Nimo halusi alkaa käyttää huivia, koska hän halusi miellyttää perhettään ja sukuaan? Isukkiaan etupäässä? Entä miten on tiukoissa lestadiolaisperheissä? Tätä ei saa, tuota ei saa, sekin on kiellettyä. Mutta sitten saa sitä, mitä sedät haluaa, sehän ei ole syntiä, siis varsinaisesti ei, vaan...

Ympäri mennään ja yhteen tullaan, jälleen kerran. Jumala on se yhteinen piste.Alku ja loppu.  MEIDÄN Jumalamme määrää näin, HEIDÄN Jumalansa määrää noin. Saihan Mooses siellä jossain vuorella ne Lain Taulut! Siis, saihan? Ja ne ovat nyt LIiton Arkissa suojassa ruosteelta ja raiskaukselta ja säilöttynä ilmatiiviisti for ever. Ja Liiton Arkki on USA:n salaisissa kammioissa varustettuna leimalla Top Secret. Niin me ainakin opittiin ekasta Indiana Jonesista. Eikö muka ole totta? Mikä sitten on, ellei tämä?

Kun se Mooses (onko oikeasti historian henkilö, onko? Onko todistettu?) sai ne Lain Taulut, Kymmenen Käskyä, ne olisivat tietenkin tulleet sähköpostilla, ei olisi tarvinnut yhdistellä mitään taivaasta laskettuja piuhoja, kun on tää wifi. Entäs profeetta Muhammed? Miten hän olisi saanut viestinsä Koraaniksi? Tai Mormoonilahkon perustaja Joseph Smith? Mormonikirja?

MIHINKÄ ihminen sitten voi uskoa, jos ei ole Jumalaan eikä edes jumalaan? Ja kun uskoa täytyy. Sehän on osa sitä jotain, joka erottaa ihmisen eläimestä. Tosin ei aina uskoisi tätäkään... Ja miksi me uskotaan aina vaan siihen, mihin vanhempamme ja esivanhempamme uskoivat? Ja jos jotkut meistä lähtevät kaukomaille etsimään jotain muuta, Buddhaa tai hindulaisuutta, miksi me heti tuomitaan heidät hihhuleina? Ja heidät, jotka eivät usko mihinkään sellaiseen, mihin KUULUU uskoa. Meidän yhteiskunnassamme kuuluu. Sehän on jo traditio, jollei mitään muuta. Hyväinen aika sentään! Hui (hui huivia)!

Nimo, sinä rohkea nuori somali-suomi-tyttö! Uskalsit lopultakin. Uhmasit lopultakin. Annoit esimerkin monille! Toivottavasti moni seuraa sinua, uskaltaa nousta vastustamaan niitä, jotka luulevat tietävänsä paremmin. Sinä, Nimo, olet herättänyt toivon. 

Ei usko voi olla kiinni ulkoisista merkeistä. Ei siitä, kuulutko kirkkoon tai lahkoon. Ei mikään jumala ole ilmoittanut kellekään, että näin tai noin kuuluu olla, minihame tai ripsiväri ei ole sallittua, tanssi on syntiä, mutta ne pyhät miehet kyllä saavat tehdä mitä vaan. Jokainen tietää sydämessään, onko tämä oikein vai ei.

Tietääkö? Mietin joskus, mitä ajattelivat ne ihmiset, jotka seurasivat aikoinaan Ranskassa giljotiini-teloituksia. Viattomat tavikset, jotka kokoontuivat mieltä ylentäviin päänpudotusfestivaaleihin. Entä ne, jotka istuivat katsomossa, kun kristityt pistettiin leijonien eteen? Kuinka moni heistä sai elinikäisen vamman sieluunsa, kuinka usea edes tunsi empatiaa, sääliä? Mietin sitäkin, miten me nykyaikana suhtaudumme kidutuksiin, kuviin silpomisista, tietoihin ihmisoikeusrikkomuksista. Läpihuutojuttuja. Life is such. Life sucks.

Mutta, yritetään edes vähän. Ei niin, että oma elämämme olisi yhtä kärsimystä myötätunnon vuoksi. Meidänhän on tarkoitus elää ja nauttia. Nauttia oikein, ilman omantunnon tuskia tai vääriä moraalittomia valintoja.

God is great, beer is good, people are crazy! (Ks. Billy Currington youtubesta ja NAUTI!) 

16. tammi, 2014

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...