Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Pieter tuossa loikoilee sohvalla ja katsoo tv:tä. Sieltä tuli juuri dokumentiti J.F. Kennedyn murhasta. Nyt sitten jotain ajankohtaista. Kysyin, onko kiva katsoa vaihteeksi, kun on puheet ja tekstit omalla kielellä. No eipä tää nyt ole paljon mistään kotoisin, hän vastaa. On menneet ohjelmat niin huonoiksi täällä(kin).

Ja koko maan tilanne on sitä sun tätä. Hmm. Vai niin.

Minäpä nyt silti vähän hehkutan Hollantia! Olemme parhaillaan Zeelandissa (lounaisin maakunta), vuokrattu loma-asuntomme sijaitsee Koudekerken kunnassa, kylän nimi on Dishoek. N.5 km on Vlissingenin kaupunkiin (n. 45.000 as) ja sitä eteenpäin ehkä samanverran tai vähemmän Middelburgiin (n. 50.000 as.) , joka on Pieterin syntymäkaupunki. Vlissingenissä hänellä tuli käytyä merenkulkuoppilaitos, jonka edessä on aina otettava kuva. Merenkulkuoppilaitos sijaitsee rantabulevardilla. Muuta bulevardia ei Pieter tunne! Aina se intoutuu, kun sinne pästään: Tuossa on Arsenal, nykyin museo, mutta silloin me soitettiin aina siellä, joka viikonloppu! Tästä lähtee tie Nollestrandille, siellä me oltiin AINA, laitettiin kokko ja soitetiin kitaraa...

Lomamökiltä suoraan lähtee kävelytie dyyneille. Ne ovat täällä ja koko Hollannin Atlantin puoleisella rannikolla korkeita kuin Kiinan muuri ja leveitä kuin idästä länteen. Osin luonnon muokkaamia, mutta ihminenkin on kyllä hiekanjyvänsä siihen kekoon kantanut. Sen jälkeen, kun v. 1953 tapahtui tuhoisa katastrofi, padot murtuivat ja 1835 ihmistä kuoli, on Hollannissa panostettu patoihin. Puoli vuosisataa kestänyt Deltawerken (patojen rakennustyö) on saattanut padot sellaiseen kuntoon, että pitäisi kestää. Ei ole kyse pelkästään valleista, vaan veden nousun ja laskun sekä myrskyt ja tyvenet huomioon ottavasta rakennelmasta.

Näillä meidän läheisillä dyyneillä ei ole teknisiä rakennelmia, vain hiekkaa. Rannan puolella näkyy uudempi alue: vaaleampi hiekka ja kasvusto sekä sen yläpuolella vanhempi maavalli joka kasvaa tiheää karkeaa meriheinää sekä piikkisiä tyrnipensaita. Nuorempi on saatu aikaseksi ruoppaamalla meren pohjaa (valtavat tankkilaivat ja muut cargoalukset kulkevat merkillisen lähellä rantaa, turvallisesti vihreän ja punaisen poijun välistä), linkoamalla hiekka vanhojen vallien suojaksi ja istuttamalla siihen meriheinää.

 

(Tässä pidetään lepotaukoa dyynin ylityksessä, puolimatkan krouvi! Toisessa poseeraan puolessa välissä meren ja dyynin välissä Wayan kanssa. Kuva on otettu vedenrajasta.)

Rantaviivaa riittää satoja kilometrejä, puhdasta valkoista hiekkaa! Dyynien päällä kulkee kevyen liikenteen väylä, se EI täällä tarkoita mopoja. Kaikki pyöräilevät, jolleivat patikoi. Ja arvaapa mitä: pyörien selässä istuvat niin lapset kuin aikuisetkin tukevasti selkä suorassa. Ei mitään kilpapyörävariaatioita niinkuin meille. Niitä, missä saat niskasi kipeäksi. - Sitäpaitsi kaikki moikkaavat ja lapset(kin), joille annat tietä, heilauttavat kättään kiitokseksi. Tänään jopa yksi vekara nosti peukalonsa merkiksi, että hyvä hyvä. Pointsit sulle, joka annat mulle tietä! Ei tiennyt nuori mies, että HÄNELLE ne pointsit kuuluisivat!

Nyt on sesonki ohi ja rantaravintolat, ne joita ei ole koottu talveksi pois, ovat auki vaan viikonloppuisin. Mutta kesällä! Sanonpa, että tunnelma on vallan toinen kuin Etelän aurinkorannoilla. Kyllä täälläkin grillataan ja juhlitaan, mutta kaikki on erilaista. Onko se se, etteivät tänne ole paljon muut löytäneet kuin paikallisten lisäksi saksalaiset ja belgialaiset.

Dyyneillä ja rantahiekalla kulkijoilla on jokaisella mukanaan koira tai pari. Kaikki irrallaan. (Muistuupa mieleen se yksi äreä herra sieltä Saariselän vaellusreitiltä, joka jupisi kovaan äänen siitä lemmikkien liekassa pitämisestä...) Koiria on paljon, mutta koirankakkoja en ole vielä nähnyt missään.En sen puoleen ole myöskään nähnyt kenenkään keräävän niitä pois. Lienevätkö kaikki nelijalkaiset sellaisia kuin Waya, joka käy kykkimässä jossain piikkipensaan juurella, kun tilanne vaatii. - Rannan infokyltissä sanotaan, että koirat eivät saa olla rannalla kesäaikaan  (1.5.-15.9.) klo 10-19 välillä. Kätevää ja järkevää. Hollantilaiset OVAT suvaitsevaisia.

Eilen oltiin ihanassa ravintolassa syömässä merianturaa, nam, ja koirahan sielläkin oli joillakin asiakkailla. Waya odotti kiltisti kotona. Tänään oltiin sitten Middelburgissa ravintolassa, jossa saa pääasiassa vain ranskalaisia (oli listalla kyllä salaattejakin sekä hampurilaisia). Waya makasi keskellä lattiaa puoliunessa (noh, aamupäiväinen 10 km.n lenkki dyyneillä...), tarjoilijat sekä asiakkaat joutuivat harppomaan hänen ylitseen. - Ravintoloista puheenollen: menet Thai-kiinalaisyhdistelmään, tilaat "Riisipöydän kahdelle", saat mielettömän itämaisen lajitelman ihanuuksia. Tai menet Pannekoekenhuisiin -niitä täällä löytyy - tilaa krepit juusto- tai katkaraputäytteellä (tai mitä nyt on mielessä milloinkin) ja jälkiruoaksi hillolla ja kermavaahdolla. Hinnat on ei-pahat.

Moni tuntee pelkästään Amsterdamin. Ei siinä mitään vikaa, mutta Hollanti on paljon muutakin. Lukuisia kyliä ja kaupunkeja kanavineen, kävelykatuineen, tunnelmallisine kujineen. Ja rantaa riittää. Pohjoisemmassakin on mahtavia hietikoita, voit uida aidoissa Atlannin aalloissa ja pyöräillä ja kuljeskella loppumattomilla kävelyteilä. On Valuwe-park, jossa senkun otat vain pyörän telineestä ja lähdet sotkemaan! Pyörät on kaikki maalattu valkoisiksi, siis, jos jossakin näkyy valkoinen polkupyörä, se on Veluwe-parkista varastettu.

On Eftelingen, joka on kiehtovampi kuin Disneyland, on Madurodam, maailma pienoiskoossa. Ja monia muita paikkoja lapsille. Ja näet koko ajan hymyileviä ihmisiä, jotka puhuvat merkillistä kieltä (ssschrrrriphool, muistathan...), mutta vaihtavat englantiin, kun näytät neuvottomalta.

Ruokakaupassa tulee hulluksi. Jos on meillä marketit pullollaan, niin täällä ne vasta todella ovat sitä. Ja hinnat on varmaan vähemmän kuin puolet Suomen hinnoista. Kaksi härän filepihviä maksaa jonkun 3-4 euroa...Mutta: kassalla sitten hämmästyt, monessa paikassa ei kortti kelpaakaan, vain cold cash! Esimerkkinä Albert Hein, koko maan kattava paikallinen K-supermarket-ketju.

Niin, tänne ei ole chartermatkoja. Mutta halpoja lentoja löytyy ja junat kulkee! Autovuokraamot toimivat ja ennenkaikkea: pyörävuokraamot toimivat!  Esimerkiksi näille kulmille pääsisit helposti: lento Amsterdamiin, lentokentältä juna (2 t 30 min, 23 €) Middelburgiin tai Vlissingeniin, siitä sitten bussilla tai taksilla tai vuokra-autolla vaikkapa Domburgiin (aivan mahtava pieni kylä!) taikka tänne Dishoekiin. Tervetuloa!

23. marras, 2013

1

Merja c. 04.04.2015 09:01

Parin vuoden asumisen jälkeen miniäni ihastui niin Hollantiin, ettei sitä vielä edes Kalifornia ole mukavuudessa ohittanut... :)

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...