Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Se hollantilainen rouva-ystävämme sanoi, ettei Nordkapissa ole mitään nähtävää. Samaa sanoi tänään hollantilainen alfa-romeo-tyyppi (huom: punainen nahkasisustus!), jonka tapasimme yhdellä lepopaikalla. Hän arveli, ettei ehkä sinne saakka sitten kuitenkaan viitsi ajaa. Yksinäinen kulkija, matkalla erämaissa, keskellä ei mitään. Mutta että ei Nordkappiin.

Mitähän siellä sitten on, tietääksemme se viimeinen ranta vain  –huomenna  se nähdään. Oli miten oli, me ei mennä sinne katsomaan jotain, me mennään fiilistelemään. Ihan niin kuin on joskus käyty Venäjän rajalla jossain Rukan korkeudella.

Tänään on kierretty E6:tta pitkin rantaviivaa. Sitä viivaa sitä Norjassa täytyy olla muutama

toinenkin kilometri! Liekö yhtään toista maata, jonka rannikko olisi samalla tavalla muodostunut kuin Norjan!

Vähän väliä on ollut varoitusmerkkejä poroista ja hirvistä tai molemmista yhtä aikaa, yhtäkään ei olla vielä nähty. Suomen puolella niitä tulee pohjoisessa vastaan koko ajan. Altan kaupunki näytti isolta ja viihtyisältä. Vaurasta aluetta, samoin muutamat aimmin vastaan tulleet kylät. Pihan  ojennuksessa, kukkia välillä ihan liian kanssa. Taloissa miltei poikkeuksetta toisen kerroksen parveke, joka seisoo pylväiden varassa. Näkyy olevan tyyli täällä. Talot ovat kaikki puisia, poikittaislaudoitus, joskus pitkittäinen. Ei ole tiilitaloja eikä rapattuja.

Lopulta löydettiin tänne Russenesiin (Ryssänkärki?), Seljenesin mökkiin. Omistaja on puhelias ukkeli, hössötti mökin esittelyssä niin, että teki mieli jo ehdottaa, että poistuisi omaan kotiinsa. Mökki on tunturin rinteellä, auto piti jättää tien sivuun (booking.com:n mukaan tarjolla on vapaa parkkipaikka! Se nyt vielä puuttuisi, että tuosta ojanpenkasta pitäisi maksaa. Nyssäkät oli sitten kannettava rinnettä ylös. Hyvää liikuntaa, tuumasimme, salaten hampaiden kiristyksen.

Sen sijaan kalliin mökin lisäksi (7 hengen mökki, Pieter väittää, että muita ei ollut saatavilla. Laita mies asialle…) on maksettava liinavaatteet, koska he eivät kuulemma myy ilman. Sen kun kuulimme, rupesi  vähän korpeemaan. Bookig.com:in sivulla lukee 100 Nok for linen /person not included, pitikö sitä ymmärtää, että sellaiset on ostettava, vaikka omat on mukana. Ukko selittää ja selittää, että kun heillä on ikäviä kokemuksia, ihmiset on nukkuneet likaisissa makuupusseissaan… Seli seli, se on kuule ukkeli tämän vuokraushomman varjopuolia ja sisällytetty jo hintaan! JOS minä olin saanut päättää, olisimme lähteneet muualle, nukkunet vaikka autossa…  Tai toisaalta, jos Pieter olisi samantien kaasuttanut tiehensä (mitä en olisi ihmetellyt), olisin ehkä mäkättänyt, että ehkä meidän olisi vain pitänyt maksaa, eihän se nyt niin hirveesti ole, 13 € ja risat per lurkki. Ei kovin paha. - Mutta kun ei ole TV:tä eikä nettiyhteyttäkään.  Mrrrr. – Tähän saakka TV:stä ei ole tullut mitään, jalkapalloa vain ja norjankielisiä hallitusneuvotteluja, eilen osuin vahingossa johonkin kammo-ohjelmaan, jossa kaunis neito astui kirkuen laatikkoon, joka oli täynnä isoja kovakuoriaisia. Käääk!! Ja nettiyhteys sitten? Ehtii sitä myöhemminkin.

Siispä uusi yritys: erämaa rauhoittaa, erämaa rauhoittaa, erämaa rauhoittaa….Laajat tunturimaisemat ilman puun puuta, aava merenlahti edessä, revontulet, jos hyvä tuuri käy. Hyvä kirja  (J.K. Rowling: Paikka vapaana) ja kynttilän valo.

------------- 

Ja nyt sitten on se huominen ja edessä Nordkapp, maailman huippu.

Pitihän se arvata, Nordkapp oli todellinen elämys! Miten joku voi sanoa, ettei sinne kannata mennä, siellä ei ole mitään. Mitä ihmettä he odottavat? Palmupuita ja kasinoita? Kylpylähotellia savihoitoineen vai pittoreskia kylää trattorioineen ja hedelmätoreineen? Karaokebaaria ja irlantilasta pubia?

 

Jo matka Nordkappiin oli matkan väärtti. Huikeat maisemat, liuskakivivuorenseinämät tien vieressä kohosivat korkeuksiin  muodostaen merkillisiä kielekkeitä.  Välillä tie tanssi hidasta valssia, kiersi rauhallisesti ulokkeet ja lahdenpoukamat. Matala kasvusto vaihteli vihreästä punaiseen, ruskeaan, okraan  ja keltaiseen. Meri oli harmaa ja levoton. Tunneli, tosi vanha (tie on avattu vuonna 1956), kolme kilometriä, toinen neljä ja kolmas seitsemän. Tämä laskeutui niin alas meren alle, että korvat olivat lukossa kaiken aikaa.

 

Poroja! Paljon poroja. Niko Lentäjänpoika siinä koikkelehti lyhyillä töppösorkillaan tiellä ja huolestunut emo loikkasi sutena tietä reunustavan aidan yli vasikkaansa auttamaan. Waya ihmetteli auton ikkunasta kieli pitkällä.

Itse paikka, se viimeinen kallion nokka, pudotus suoraan Jäämereen, varmaan sata metriä (vai kaksisataa?) sai konkreettisesti aikaan sydämentykytystä ja hengenahdistusta. Että tällaista voi olla!

Turistit Hurtigruten-reittiä matkustavalta ristelijältä olivat yhtä ihastuneita kuin me. Rouva Australiasta ja  pariskunta Kaliforniasta kuvasivat toisiaan ja meitäkin. Waya pääsi useampaankin kuvaan, kun komensimme hänet monumentin jalustalle kuvattavaksi.

 

Paviljongissa oli  kahvilan ja myymäkän lisäksi upea panoraamafilmi  Nordkappin vuodenajoista. Maan alle viettävässä museossa  oli  vitriineihin koottu historillainen katsaus, hienosti toteutettu nukeilla. Opimme, että Norkapp löydettiin jo 1500-luvulla, silloin se merkittiin ensimmäisen kerran kartalle. Ensimmäinen varsinainen turisti oli italialainen Fransesco Negri, hän tuli Nordkappiin joskus v. 1640 ja jotain. Hämmästyttävää.   Mutta sitten –kummastus ja vielä suurempi hämmästys – alempana maan alla oli Thai-kappeli ja -museo jonkun Thaimaan kuninkaan kunniaksi, joka oli vieraillut Nordkappissa v. 1907. Ja  tietysti – kristillinenkin kappeli sinne oli sijoitettu, sai siinä istahtaa kammottavan näköisen krusifiksin edessä, jos halusi.

 

Kokonaisuutena:  unohtumaton elämys.

 

 

 

 

 

30. syys, 2013

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...