Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Tänään me tavattiin se mies, josta on tehty se laulu: "Mies tuli vuonolta, näyttäen huonolta..." Ainakin se näytti samalta. Tänään sillä ei ollut norjalaisvillapaitaa, koska on vielä aika lämmintä - puolen päivän aikaan yli 5 astetta- ja se oli ollut aamuvarhaisesta jo metsällä. Sellaisessa maastopuvussa, jossa sitä ei hirvi  ihan heti suon reunassa erottaisi.  Olivat kavereineen päässeetkin peräti kolmen hirven jäljille, mutta yhtäkään eivät olleet saaneet ammuttua. Eli, vaikka se näytti aika huonolta, ei se krapulassa ollut.

Juteltiin siinä mökin edessä, mies toi akkuaan kaapeleineen venäläisille, joiden auto oli simahtanut. Pieter oli jo yrittänyt auttaa heitä. Venäläiset olivat matkalla Pelloon ja sieltä Leppävirralle sukuloimaan. Metsästäjämiehellä oli autossaan koira, puoliksi bordercollie, puoleksi joku norjalainen metsätyskoira ja juttua riitti. Mies harjoitti ammatikseen collieiden kasvatusta. Hän näytti aika kulahtaneelta -kukapa meistä ei tässä iässä...Äkkiä hän tokaisi: I am Finnish. Ei kuitenkaan osannut enää suomea, lapsena se oli jo vaihtunut norjaksi. Venäläiset saivat autonsa käyntiin ja kiittelivät vuolaasti suomeksi ja englanniksi. 

Pieni on maailma. Senhän joutuu toteamaan vähän väliä. 

Nyt ollaan Manndalenissa, kylän keskellä, S-marketin (Coop) ja Siwan (Joker)  välissä olevan historiikkitaulun mukaan paikkakunta on taistellut urhoollisesti ulkopuolisia valloittajia vastaan. Sotamuistomerkki taas. Myös suomeksi oli samat asiat kerrottu: norjaksi, englanniksi ja suomeksi. Olin otettu. Koko historia on luettava uudestaan. Mitä ihmettä (ja kamalaa) täällä pohjoisessa oikein tapahtui!

Kaupan neidillä oli kastanjanvärisiksi sävytetyt hiukset ja molemmissa korvissa pitkä rivi hopeapallukoita. Jonon jatkeena valtavat renkaat. Silmät meikattu Victoria Beckhamin tyyliin. Hän hymyili ja puhui sujuvasti englantia. Kortin lukulaite puhui suomea. 

Mökki on tällä kertaa rivistössä, joka on kokonaan rakennettu veden päälle. Vuonon päälle, pylväille. Toivottavasti saan unta yöllä, enkä ala kuvitella, että juuri tänään ne antavat periksi ja joudumme valaiden ruoaksi.  - Oli miten oli, tänään olemme nauttineen mökkimme Tylö-saunan lämmöstä, Harvia-kiukaassa tosin oli aivan liian vähän kiviä. Mutta hiki tuli ja sitä kuivateltiin terassilla vuonon puolella taloa oluen myötävaikutuksella. 

Myöhemmin ehtoolla ovelle koputti kaunis menninkäisen kokoinen pikisilmä, punainen pipo päässä ja mustat hiukset sen alta harottaen. Hymyä silmät korvat täynnä. Omistaja? Omistajan poika? Palkollinen? Seurasin häntä respaan mökkiä vastapäätä korttia vinguttamaan. Hän kysyi, mistä päin Suomea sitä ollaan kotoisin. Viittasi karttaansa, jossa Suomi oli ihan alareunassa, etelässä siis ja kartan keskellä oli Pohjoisnapa. Sellaista karttaa en ole koskaan ennen nähnyt. Maailma saattaa näyttää ihan toiselta, kun täältä päin katsoo. Sama pallo kuitenkin.

"Teillä on ihana ruska, nämä vuoret..." sanoin .

"Niin, onhan se. Itse tykkään kyllä talvesta eniten. Viiletän tuolla lumikelkallani. Rakastan sitä!"

Unohtui kysyä monta kysymystä: miksi joissakin autoissa on vihreät rekisterikilvet? Millä nämä ihmiset täällä elävät? Mitä esierkiksi tuon vastarannan valkoisen talon ihmiset tekevät työkseen? Käyttekö koskaan etelässä? Norjassa tai ulkomailla?  Onko syntyvyyttä, onko paluumuuttajia? Onko pakolaisia? Miten politiikka vaikuttaa? Ollaanko kiinnostueita hallitusneuvotteluista (parhaillaan käynnissä)? Onko koskaan puhetta EU:hun liittymisestä? Sanopa suoraan, millaista täällä on elää? Mistä löytyy tytöystävä? 

27. syys, 2013

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...