Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Olen todella hidas lukija. Jonkinasteinen lukihäriö minulla kai on, mutta myös se, että jossakin mielessä olen hidas henkilö.  Nopea mutta myös hidas.  Ajat sitten olen päättänyt, että kirja, joka  ei ole hyvä, saa jäädä ihan sovinnolla kesken. Ei ole aikaa kahlata sellaista läpi. Jokunen on jäänyt sitten kesken.

Ulla-Lena Lundbergin Jää ei todellakaan jäänyt kesken. Se imaisi minut Luodoille niin intensiivisesti, etten olisi muuta halunnut tehdäkään kuin lukea. Kelata vähän taaksepäin, lukea uudestaan. Mitenkä se tuonkin on kuvannut ja tämän? Miten se on saanut nämä ihmiset ja luonnon elämään, ihan kuin itse tuntisin olevani pastorska tai pastori tai lukkari tai postinkuljettaja tai pikku Sanna tai… Todellakin mestarillista tekstiä, aikakausi elää, koko touhotus pappilassa, perunat ja kastikkeet, uunihauki ja rusinapullat, papin tuska ensimmäisen saarnan teossa, pastoraalitutkinto ja siihen liittyvä dramatiikka… Hesarissa oli keväällä  joku kirjallisuuskilpailu vuosikymmenen (vai vuosisadanko) parhaasta kirjasta: Jää oli ykkönen! Moni on ollut siis kanssani saa mieltä, minun ja presidentti Halosen (joka teki Finalndia-valinnan).  Loistava kirja!  Onko siinä istunut pastori itse Ulla-Lenan työhuoneen sohvalla  sanelemassa, tai pastorska… Niin kuin Mika Waltarille Sinuhen kuulee sanelleen Sinuhe itse?

Luin netistä jonkun arvostelun: jotkut eivät ole olleet ihan niin innoissaan. Joku tuttavani samoin tuntui sijoittavan kirjan sarjaan: ihan ok.  Me olemme niin erilaisia. Meillä jokaisella on elämässämme momenmoisia jaksoja. Joskus ei avaudu. Näkeehän sen elokuvistakin. Joskus filmi, jonka on nähnyt ja jota tuskin muistaa, onkin elämys, kun sen katsoo uudestaan.

Täsä kirjassa oli sama tunnelma kuin Henning Mankellin teoksessa  Syvyys.  On syksy, on talvi, ihminen luonnon armoilla, menneinä aikoina, nykyajan mukavuudet kaukana tulevaisuudessa, elämä on taistelua, arki on verkkaista, se on puurtamista, se on yksinäisten ajatusten loputon polku ja pitkospuut.  

Nyt on pakko lukea Ulla-Lenan muitakin kirjoja. Miten hän on niissä onnistunut. Aina ei sama kirjailija onnistu. Tai aina ei kirjailija onnistu ollenkaan, kun lukija vaihtuu. Finlandianhan valitsee yksi ainoa lukija. Jännä kyllä, se unohtuu heti, kun valinta on tehty. Kirja on sen jälkeen superkirja, ”Finlandia-voittaja!” Jihhuu.

On siis sellaisiakin Finlandia-voittajia, jotka eivät minun mielestäni ole mikään erikoisia. Minä en olisi niitä voittajiksi raakannut. Liian heppoista tekstiä, simppeliä. Tai tekotaiteellista,  teksti pursuaa kummallisia vertauksia. Elämälle vierasta.  Mutta  edellinen voittaja Rosa Liksomin Hytti nr 6 oli mielestäni myös loistava. Sillä junamatkalla todella balalaika soi ja kaali haisi lukijankin nenään.  Olen lukenut muutakin Rosan tuotantoa. Hienoja tekstejä, novellit elävät kaikessa  harvasanaisuudessaan.

Muistakaamme, että kirjojen  kuluttajat ovat niitä samoja, meitä samoja, jotka kulutamme muutakin kulttuuria: Teeman dokumentteja ja elokuvia, Subin tai Livin leffoja, vanhoja Suomi-filmejä, monenlaisia  tositv-ohjelmia, BB-taloa, A-studiota, Idolsia, Livin muuttumisleikkejä, Gordon Ramsayn keittiöitä ja hotelleja….Me samat käydään teatterissa ja elokuvissa, jääkiekkomatseissa ja kirkkokonserteissa, rock-konserteissa ja tangomarkkinoilla. Kuka mitäkin, taustamme ja  geeniemme antamilla edellytyksillä.

Mutta hyvän kirjan tuomaa nautintoa ei moni asia voi peitota. Siksi olisi tärkeää, että lapset oppisivat lukemaan ihan oikeaa painettua tekstiä, tarinoita. Keskittymään, hidastamaan, kuvittelemaan.

14. syys, 2013

0

Mona 14.09.2013 14:05

Tykkäsin myös kovasti. Vei täysin mukanaan. Jos haluat lukea sen myös alkuperäiskielellä niin minulla on.

Kaarina 14.09.2013 20:00

Itse asiassa haluaisin. Kunhan ehdin. Saisin vähän freesattua tuota toista kotimaista.

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...