Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Kautta maailmansivun on edellisillä sukupolvilla riittänyt kauhisteltavaa tai ainakin ihmeteltävää nuorison tavoissa, ulkonäössä ja harrastuksissa. Aina on jotain olennaisen uutta. NYT-liitteen jutuista ei tahdo selvää ottaa, ne kertovat ihan toisesta maailmasta kuin missä me ollaan eletty.

Ja entäs sitten tietotekniikka!  Mikä voi kehittyä nopeammin? Milloin puhelimesta, siitä sata vuotta vanhasta viestintävälineestä tuli joku statussymbooli? Jos sulla ei ole viimeisintä mallia, jotain hiivatin smartphonea, olet reliikki, fossiili suorastaan. Surkea luuseri.

Melkein hävettää vetää joku ikivanha, ainaskin 3 vuotta sitten hankittu kapistus laukusta, kun se soi. Siinähän on vielä näppäimet ja kaikki! Sen sijaan, että huolettomasti pyyhkäisisi sormella taas uuden uutis- tai pelisivun näkyville, on näpyteltävä. Mutkun nää uudet on sellaisia kämmenen kokoisia, mutkun minä en tartte sitä muuhun kuin puheluihin ja tekstareihin, mutkun... Ei auta, olen ulkona.

Lapsenlapselle, joka tärkeimmät ulokkeet nykyisin ovat puhelin ja tabletti (hyvästi legot ja pehmoeläimet) , Pieter antoi ankaran määräyksen: tunti aamulla, tunti päivällä ja tunti illalla! Kolme tuntia yhteensä vuorokaudessa tietotekniikkaa, pelaamista ja mitä näpelöintiä se sitten lieneekään. Mutta eihän me edes tiedetä, mitä ne niillä laitteillaan tekevät! 

Katselin hieman lapsen touhua: hän rakensi tabletillaan jotain näkymiä: "tässä on mun oma koti, kato, tässä on uima-allas ja vesiputous, tässä on puutarha..." Ja jostakin niihin rakennelmiin saattoi hankkia jos jonkinlaista tarviketta. Jostakin hän siirteli rakennustarvikkeita siinä näytöllään ja jälkeä syntyi. Ei siis mitään räiskintäpeliä. 

"Jospa minäkin kokeilisin sitä sun aipädiä vähän, että oppisin..." ehdotin.

Hellä katse lapsenlapselta ja ensimmäinen oppitunti: "Kuule mummi, etkö sä VIELÄKÄÄN ole oppinut: tämän YLEISNIMI on tabletti ja Applella on iPad ja Samsungilla Pädi...". Lapsella oli sellainen Samsung. 

"Ai jaa, no enpä vaan muistanut (heh, en tunnusta, että koko juttu on enempi hepreaa!). Siis onko tuo sun pädisi kätevä? Kun mummi tarttis varmaan sellaisen kuitenkin, jossa on näppis (olen valistunut, monet uudissanat menevät jo ihan luontevasti paikoilleen!)..."

"Joo, on olemassa sellaisia , ihan kuin pienoisläppäreitä, joista voi irrottaa sen näppiksen, jos sitä ei juuri silloin tartte", tulee asiantuntijan suusta. Pitäiskö pyytää 8-vuotias konsultiksi kauppareissulle?

Pari päivää sitten tytär ja lapsi olivat kylässä. Vain se smartphone oli mukana.

"Hei mummi, haluuks sä nähdä räppärimummovideoita!" Mikäs siinä, katsottiin. Hauskoja. "Sit Youtubesta löytyy näitä Plätsejä." En muista, mikä sen kakkapökäleen nimi tosiasiassa oli, josta oli lukuisi videonpätkiä lapsen puhelimessa.

"Tuollaista törkyä, poista heti ne sun koneelta!" mummi kauhisteli. 

"Höh, enhän minä Youtubea voi poistaa!" 

"Juu, mutta ei kai niitä tallentaa tartte siihen puhelimeen!"

Huokaus. Tämän vuosituhannen kahdeksanvuotiaissa näyttää kuitenkin olevan se sama perusviikari tallella, kuin sata tai ehkä tuhat vuottakin sitten: alapään jutut kiinnostavat kovasti. Ihminen ei sittenkään muutu kovin paljoa.  

PS. Pieterin lapsenlapset tulivat kylään Hollannista: perheen kolme tablettia olivat jatkuvassa käytössä. Mitä lie pelasivat ja videonpätkiä katselivat. Vanhemmat eivät puuttuneet, eiväthän isovanhemmatkaan siis voineet.

Huokaus: peli on menetetty. Olemme täysin out.

12. elo, 2013

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...