Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

ja niitä kulttuurieroja. 

Tyttärelle valitin, että kun syövät nämä ulkomaan vieraat pelkkää croisanttia ja hilloa aamulla. Mehua palanpainikkeeksi. Hän tiesi, että niin se on Euroopassa ja vähän muuallakin. No, olenhan minäkin Välimeren rannoilla ollut, olisihan se pitänyt muistaa. Mutta silti, itsetutkiskelun paikka! Miksi se minua ärsyttää, minua pullahiirtä? Jos en tietäisi, että pulla on pahasta, lihottaa, turvottaa ja tekee turbomoottori-olon, voisin elää sillä. Aamusta iltaan. Sillä ja jäätelöllä. Vai voisinko?

Hienotunteisesti (heh!) olen selittänyt miehen tyttärelle, että meillä syödään aamulla hyvää energiaa antavaa, ravitsevaa ruokaa, puuroa, jugurttia, ruisleipää, juustoa, kananmunia, vihanneksia ja marjoja. Ja että meillä lapset saavat kunnon aterian koulussa, lounaaksi ei sipelletä paria hilloleipää ja muutamaa keksiä.

Eilen lapset mussuttivat koko päivän jotain makeaa, höttöhiilareita. Keksipaketti hujahti hetkessä kolmen suuhun, vaikka tiedossa oli, että leivon myöhemmin  perinteistä mustikkapiirakkaakin. Päivällisellä ei sitten ruoka maistunut. Keskimmäinen heittäytyi tosi hankalaksi: mikään ei mennyt alas. Ei kiinankaali, ei kana eikä varsinkaan herkkusieni. Vähän valkoista riisiä suostui tämä 9-vuotias nielemään ja sitten olikin jo itku silmässä. Opa mesosi syömisestä, vanhemmat yrittivät hyvällä. Isän kanssa mentiin pitämään juttutuokiota toiseen huoneeseen.

Tuntuu kyllä, että kaikki lapset ovat ronkeleita. Suomalaisetkin. Ei kalkkunaa, ei juustoa, ei sitä ei tätä. Ainaista narinaa ja ruoan sörssimistä haarukalla, kurkkimista leivällä olevien päällystekerroksien väliin. Vihannekset ovat kauhistus, toinen ei syö tomaattia, toinen ei missään tapauksessa pienenpientä palaa parsakaalia. Kyllä me ennen vaan... Sitä sai kuulla, että tulee sota, jos ei syödä. Sai kuulla Biafran lapsista. Oppi kyllä, miten suuri synti on ruoan väheksyminen. - Tänä kesänä kyllä meidän suomalaiset lapsenlapset ovat kunnostautuneet. Lähes kaikki on hävinnyt lautaselta kivuttomasti.

Mies on sitä mieltä, että on syötävä, kun hän sanoo niin. Itse uskon valistukseen. Pitää selittää lapselle, miksi on syötävä monipuolisesti, proteiineja ja hiilihydraatteja (niitä hyviä), kaikenlaisia vihanneksia sekä lihaa, kalaa ja kanaa. Kokojyväviljaa. Pitää saada vitamiineja ja hivenaineita. Sokeria ja kovaa rasvaa pitää välttää. Miehen mielestä ne eivät sellaista ymmärrä. 

Olisi hyvä, jos joku tekisi kivan kirjan, opetusaineiston, filmin, vaikka animaation ravinnosta. Lasten ehdoilla ja heitä kiinnostavasti.

Onhan niitä kulttuurieroja, en minäkään söisi ihan ensimmäisenä hyönteisiä, enkä ehkä koiraa tai kissaa. Mutta kun ollaan länsimaissa, luulisi valistuksen jo ehtineen näin tärkeässä asiassa läpi koko sivilisaation. Että ei annettaisi pienestä pitäen sitä pullamössöä tai niitä sipsejä. Ei limsaa tai sokerimehua. Muuta kuin joskus poikkeuksellisesti ja vasta, kun oikea ruoka on tehnyt kauppansa.

Noh. Ne on niitä kulttuurieroja... Pitää ymmärtää. Omapa on asiansa. Onneksi kuitenkin tuli kommentit minun pullataikinaan tekemästäni mustikkapiirakasta (siitä ainoasta oikeasta): Njam! Lekker! Siihen olikin pantu reilusti sokeria ja voita!

PS. Seuraavana päivänä kuitenkin jo piipitetään äidille (ymmärrän jo aika paljon hollantia): olisikohan sitä pullaa ilman mustikoita, kun siinä on siemeniä...

Aina se oma kotoa tuotu Hagelslag (pienenpieniä suklaapipanoita) vanhanaikaisen suomalaisen mustikkapiirakan voittaa! Niitä kun ripottaa valkoiselle paahtoleivälle, niin avot!

Mut mikä minä olen tässä valittamaan, kalakukkoa vaan napaan ja karjalanpiirakkaa sekä vähän  kokkelipiimää. 

29. heinä, 2013

1

Henrik Wulff 29.07.2013 22:02

Näinhän se on. Sama asia norjalaisten kanssa

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...