Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Vähän pitää nyt päästä kehuskelemaan. À la isoäiti.

Minä en ole mitenkään äidillinen enkä edes isoäidillinen tyyppi. Siis sellainen prototyyppi, jota mainoksissa tuputetaan. Minun lapsilleni taisi olla exän äiti, mami, se varsinainen isoäiti. Oli mamin mannapuuro, oli mamin pääsiäispupujen etsinnät, mamin hymy ja pehmeä syli. Oma äitini oli etäisempi, niinkuin oli äitinäkin ollut. 

Nyt kuitenkin itse haluaisin olla isoäiti, mummi. Sellainen, joka on läsnä ja välittää.

Tänään olin liikuttunut, kun puhelin soi joskus yhdentoista aikoihin. Keuruun lapsenlapset olivat tulleet todistustenjakotilaisuudesta. Heti soitettiin minulle. Ja entäs raportit: vanhimman lapsenlapsen todistuksessa oli 6 kymppiä, muut olivat yhdeksikköjä ja yksi numero 8. Liikunta. Silti tyttö harrastaa jo ties kuinka monetta vuotta telinevoimistelua. Ja arvosana on 8! Merkillistä. - Mutta että lapsella voi olla ylipäätään niin hyvä todistus, minun lapsen lapsellani? Ja seuraavalla oli muutama kahdeksan, yksi seitsemän ja loput yhdeksikköjä. Nuorin sai sanallisen arvion, yksi oli kohtalainen, loput hyviä tai erinomaisia. Kaikki lapset ihan super.

Ja Nurmijärven lapsenlapsi: todistus erinomainen. - Kaikki minun jälkeläisiäini! Jihhuu!!!  Ja eksäni lapsenlapsia! Geenit? Ympäristö, esimerkki? Mikä ilo, mikä suunnaton ilo. - Jos ei kaikki mennyt ihan hyvin menneessä, jos lapsilla oli vaikeuksia, kaikki korjautuu aikaa myöten. Näin se on nähtävä. Pojasta polvi paranee ja tytöstä.

Vuosia sitten sanoin äidilleni, joka suri mennyttä: "Ehkä se onkin niin, että näin on pitänyt käydä tulevien sukupolvien tähden. Kuka tietää, mitä sinunkin lapsenlapsistasi tulee. Tai heidän lapsistaan. Kaikella on ollut tarkoituksensa!"

Itselläni on muutama läheinen, joilla ei ole näin hyvää tuuria. Ei ole ollenkaan lapsenlapsia. Syystä tai toisesta. Tai on lapsenlapsi, joka edellyttää erillistä hoitoa ja huolenpitoa. Josta on enemmän huolta kuin iloa.

Yritänpä mummiutua vähän enemmän. (Tai muumioitua vähemmän.) Ottaa täyden ilon irti isoäitiydestä, te ihanat lapsenlapset!

2. kesä, 2013

1

M 02.06.2013 07:56

Paljon onnea mummille!

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...