Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Kun pyöräilin postilaatikolle hakemaan Hesarin, en vielä osannut odottaa sitä tyrmäävää uutista. Eihän sellaista ole enää. Syyria, surullinen everydaystory, Afrikka, mitä sieltä nyt taas, Kataisen hallitus, Eu-eurot yhä alamäkeä, of course, jokunen vanha katoamistapaus selvitetty, hyvä niin, homekoulut remonttiin, jokunen miljoona niihin, nuorisotyöttömyys? Kyllä se sillä takuusysteemillä hoituu, entäs sote-uudistus, yhtä leveetä kuin pitkääkin... Mutta tämä:

Marimekon kangas onkin kopio.

Koko päivän olen ollut melkein shokissa. Tässä on asia, jota en voi käsittää. Suunnittelija sanoo, että sori, hän ei tajunnut näitä tekijänoikeus-asioita. Miten niin ei tajunnut? Mitä tajuamista niissä nyt on? Jos joku toinen on säveltänyt, piirtänyt, kirjoittanut, niin pölvästikin sen ymmärtää, että sitä ei saa kopioda ja laittaa omaa nimeään alle. Saati sitten nostaa siitä mahtavia palkkioita.

Kun minä halusin laittaa rakennuskirjani nimeksi Vasara ja nauloja, otin tarkkaan selvää, kenellä on oikeudet tähän Leevi and Leavings-sanoitukseen. Soitin ja kirjoitin, kysyin lupaa. En saanut. Se oli Rautia-rautakauppojen omaisuutta.Kirjan nimeksi tuli sitten Oma tupa ja takka. Ei copyrightsia. Mutta nimellä Vasara ja nauloja se olisi luultavasti myynyt enemmän. Varsinkin, kun se on hyvä kirja ja saanut ihan kelpo arvostelut.

Kun halusin laittaa Punaiset viinimarjat-kirjani ensimmäiselle sivulle säkeen Disco-nimisen yhtyeen kappaleesta "Kun aika on... tulee levottomat tuulet noutamaan ja ne vie minut mukanaan", otin selvää, kenellä on copyrights. Soittelin, meilailtiin. Sain luvan.  Eihän minulla ole tietenkään muuta kuin sähköpostilla luvattu lupa, eikä edes tallessa enää. Olisin voinut printata ja tallettaa. Mutta kun  ei tässä nyt tätä nimeä vielä sen enempää ole, en katsonut tarpeelliseksi. Uskon ja luotan, että lupaaja edelleen olisi samaa mieltä, jos kysyttäisiin.

Mutta että tällainen, nimekäs Marimekon suunnittelija! Järkyttävää on lievä sana! Sitäpaitsi minäkin -en sen enempi taiteen seuraaja - muistan tämän ukrainalaisen taiteilijan jostakin esittelystä, mikseivät monet muutkin. Hiphip hurraa sille nimettömälle taiteen tuntijalle, joka paljasti asian.

Miksi, miksi, miksi? Ja sitten vedotaan siihen, etteivät tekijänoikeudet tulleet mieleen. Tekijänoikeudet, kun laitat nimesi alle johonkin, jota et ole tehnyt? Minulle tämä on jotain vastaavaa kuin Sibeliuksen olisi todistettu plagioineen tai Kekkosen hiihtotulosten osoitettu olleen väärennöksiä.

Häpeä sinulle Kristiina Isola, häpeä Marimekolle ja Finnairille, häpeä  minulle ja koko kansalle.

30. touko, 2013

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...