Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Laitan cd:n soittimeen (vanhan rakkineen äänentoisto ei lie huippuluokkaa, mutta eipä ole kuulijan korvatkaan), ruoanlaiton ohella voin heittäytyä musiikin maailmaan.  Katsotaan, miten tavalliselle pulliaiselle käyttömusiikin suuruus avautuu  tällaiselta huoltoaseman  halpislevyltä.

Nettiohje ”paras-ikinä- punajuurikeitto”  lupailee makunautintoja. Toivottavasti ei lupaa liikoja.

Sipuli tuo vedet silmiin ja niin tuo myös Katri-Helenan ”Jos mä oisin sä”-kappale. Kenen sitten onkaan alkuperäinen esitys, mutta Katrin tutkinnassa itkettää vanhan äänen ylimääräiset rapinat ja lipsahdukset. Kaino kitara yrittää peesata, mutta ei suuremmin auta asiaa. Tässä iässä kuin Katri ja minä, olisi ehkä turvallisinta pysytellä niillä Karjalan kunnailla tai muilla takamailla.

Maa-artisokkien kuorinta on tuskastuttavan pientä näpertelyä. Kyllä niitä useammin laittaisi pataan, jos niissä olisi selkeämmät muodot.

Muodon puutteesta ei voi moittia Cheekiä, kun hän rahisee Kaija Koon ”Tinakenkätytön ” taustakuoronsa hauskan kontrastin myötä. Myös orkesteri tanakoittaa esitystä, rummut ja kitara. Vilahtiko siellä viulukin vaiko vain ylimääräinen vingahdus soittimestani? Komea heppu tuo Cheek, voin sieluni silmin nähdä nyökyttelyn ja kuvitella, miten tytön kengät ovat sulaa laavaa. Alanko minäkin päästä sisälle rapin juonesta?

Neumann on aina esittänyt vain omia biisejään, omalla tutulla kasarivärinällään. Niinpä ei uskoisi, miten hauskan soinnukkaasti hän tulkitseekaan (Jari Sillanpään alkuperäisesti esittämän)  ”Rakkauslaulu, bum bum bum”. Kappale on outo, ei siitä ota selvää, lieneekö lintu vai kala.  Tässä Neumannin tulkinnassa se aukeaa kuitenkin  uudella tavalla: ”yks ja kaks, kolm ja neljjjj… oivoi beibi, sä kuulethan sen… sydän lyö  bumbumbummmm…”

Punajuuret pitäisi leikata jollain erityisalustalla, mutta pistetään menemään ihan vain tavallisella muovisella, tiskikone saa selvittää jäljet.  Nuo valmiiksi keitetyt juuret ovat käteviä. Niitä ei kai pannulle? Mitäs se ohje sanookaan?

Söpö pupupoikani Jonne Aaron selviää Jarin ”Satulinnasta” alkuperäistä esittäjää paremmin.  Alussa traditionaalinen äänenpaino, nuoren ihmisen ikiaikainen filis, kertosäe tuo säröä ja pientä nykyaikaista karheutta. Rummut säestävät epätoivoista tunnevivahdetta. Jonne panee itsensä likoon.

Sitten päästäänkin  erääseen levyn helmeen. Kaija Koo esittää Erinin kappaleen ”Vanha sydän”.  Eipä ihme, että keski-ikäiset moottoripyöräjengiläisetkin huojuvat lavan reunalla sytkärinliekin kanssa, kun Kaija antaa äänensä kohota maan uumenista kuin  velhon taikajuoman päidyttävän höyryn.  Erin on hyvä laulaja, omanlaisensa, mutta Kaijan tulkinta on super.

Sipulit ja maa-artisokat kuullotetaan. Laitanpa pannulle kookosöljyä, vaikka ohjeessa ei sanota. Se nyt käy kaikkeen. Ja puinen lasta peliin.  Mutta punajuuren palat kai menevät suoraan kattilaan, vettä ja kanaliemikuutio joukkoon.  Kookosmaitoa? Ai, ei se ollutkaan tähän. Sopisikohan se kuitenkin? Mitä sanoisi Hans Välimäki? Maut syövät toisensa? Jyrkii! Jyrki Sukula, mitä sinä olisit mieltä?

Jari pääsee lopultakin ääneen. ”Sinä ja minä liikennevaloissa”. Voi itku. Jari Sillanpää on niin kiltti ja suloinen ja viaton ja hyväntahtoinen, ettei voi millään kuvitella, miten olisivat hänen pillifarkkunsa haaroista ratkenneet. Ei ei ei. Yksinäinen kitaran kilahdus korostaa, että pieni kiltti poika on nyt ihan pihalla. Ei Jarin tukka ole pystyssä, ja sitäpaisti hänellä on sellaiset hymykuopat, että kuka tahansa äiti poimisi hänet sieltä liikennevaloista seisoskelemasta ja istuttaisi keittiön pöydän ääreen syömään hyvää punajuurikeittoa.

Katri-Helenan kappaleen ”Vasten auringon siltaa” esittää Erin.  Lauluun tulee totisesti jotain uutta, tällainen esitäjä määrittelee sävelen ja sanat täysin uudestaan.  Äänen käheä raikkaus, pehmeä solakkuus ja iätön sointi  saa kuulijan tunteet valloilleen.  Modernin vivahteen tuo peliin tuo tämän vuosikymmenen vaatima honotus. Rakkaus, joka joskus oli…  Kun Katri-Helenan esityksessä ikään kuin vain todetaan, tässä Erin elää tunteensa todeksi.

Entäs sitten toisin päin: Katrin uskalias tulkinta Erinin biisistä ”Vanha nainen hunningolla”. Tjaa-a. Miksikäs ei. Katri on omillaan, voisi melkein kuvitella, vaikka tuttua pidättyväisyyttäkin löytyy, ihan ei kaikkeaan anna.  Koko  esittäjiän porukka mietiskeli etukäteen TV-ohjelmassa, olisiko Katrilla kanttia. Olipa hyvinkin, juoruthan jo tiedetään, mitä mokomista, annetaan nyt vain mennä.   Ehtaa elämäniloa löytyy, mutta se erotiikka on vähän hakusessa. Mutta jotain aitoutta esityksen tuo ääni, joka sekin lipsahtaa syrjähyppyihin, vahingossa tietenkin…

Cheekin tulkinta Jarin esittämästä ”Kaduilla tuulee” heittää raikkauden roskikseen.  Taustakuoro  on kuin toisesta maailmasta säestäessään tätä raspia: ”Meitsi Hakaniemen siltaa talla pohjassa kiitää… ääh, ääh, ääh”.  Mikä hiekkapaperinomainen kitka! 

Jätän kookosmaidon toiseen kertaan.  Kuullotetut ainekset pataan, lisäisin vielä kanafondia, jos olisi. Liemi saa riittää. Suolaa ja pippuria. Ruokakermaa? Eikö muka laiteta? Sitä minä nyt ainakin lisään. Se sopii joka paikkaan. 

Juuri kun Erinin tulkinta Kaija Koon ”Vapaa”-biisistä kajahtaa soittimesta värihehkuisena, riemukkaana tunnustuksena turhista sosiaalisista kahleista irtautumiselle, sauvasekoittimen ääni tuo arkisen lisänsä sointiin.  Keitto pyörähtää tasaiseksi. Njam.

Cd Vain elämää, hultoasemalta  9,95 €, ei hullumpi ostos. Hintansa väärti.

PS. Koska olen musiikkikriitikkona aloittelija, olen ottanut oppia (ja sanoja) Hesarin kriitikkojen Hannu–Ilari Lampilan ja Jukka Isopuron painettuun lehteen hyväksytyista teksteistä. Vielä olisi ollut monta sanaa käyttämättä: valtaisan kirkas yhteissointi, virtaava musiikillinen värimaailma, orgastinen, fantasian kaltainen muunnelmasarja, mustalaisprimaksen viekoittelevat kuviot, tunnelman sähköistävät kenraalipaussit jne, mutta en saanut niitä sopimaan tekstiin. Ensi kerralla sitten.

9. touko, 2013

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...