Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Uutisissa kerrottiin, että tutkijat yrittävät saada selville, mitä koirat ajattelevat. Voi, niitähän voi lukea kuin avointa kirjaa! Koiran ilme on viaton, ei se peittele mitään, eikä kieroile. Mutta kunpa tietäisi, mitä ihmiset ajattelevat!

Nämä muutamat kevään viikot varsinkin voivat saada mielen myllerryksiin. Kuljin hauvelin kanssa metsässä ja mietin tätä kevään tuloa. Senhän melkein kuulee. Kevään kohina? Ei ihan hatusta vedetty ilmaisu! Kuuntele, miten ruoho nousee, lehdet puhkeavat, kastemadot möyrivät multaa, leskenlehdet räjähtävät kukkimaan.

Hauveli näki oravan puussa, orava jähmettyi paikalleen käpy hyppysissään ja yritti muistuttaa oksantynkää. Kuulin, miten hauveli sanoi: tule alas puusta (Sakkeus), sinut on nähty. Ja minä huomautin koiralle: hei, sehän on vain orava, orkkuli, annetaanpa nyt olla, se on meidän kaveri.

Sitten istuin kivelle, käänsin kasvot aurinkoon. Koira nuuski lähistöllä mättäitä. Oli kevyt olo, tuntui, että Äiti Maa hyväksyi minut osaksi itseään. Mietin siinä oman onneni keskellä, miten vaikeaa aikaa kevät on monille. Itsekin olen usein ollut ahdistunut ja keväällä se on ollut pahinta. Maa ympärillä puskee elämää, oma elämä tuntuu harmaalta ja kuolleelta. Tulee ajatus, mitä väliä on millään, mitä järkeä on elämässä. Kuollaan kaikki kuitenkin, sama se on, milloin ja miten. Ei tässä jaksa enää. Jokainen päivä tuntuu sitä synkemmältä, mitä kukoistavammaksi puut ja pensaat muuttuvat.

Tiedän monia, joilla ei mene hyvin. Joku ei uskalla tulla ulos kolostaan, ei ole yhtään ystävää, ei ketään, joka kävisi tai soittaisi. Itse ei pysty ottamaan kontaktia, eikä kukaan loputtomasti viitsi tyrkkiä liikkeelle. Ei väkisin, entiset ystävät ajattelevat. On vaikeaa tyrkyttäytyä, vaikka on pikkuisen sellainen hytinä, ihminen ehkä sittenkin haluaisi pitää yhteyttä.

Jollakin on suuret rakkaushuolet. Megaluokkaa, sanoisi nuori.  Ja huom, edes nuorella ne eivät ole mitään vähäpätöisiä juttuja tai pitäisikö sanoa varsinkaan nuorella. No ei, ei pidä. Nuorella ihmisellä ja aikuisella rakkaushuolet ovat vain erimuotoisia. Kevät murskaa loputkin toiveet siitä, että kaikki vielä tulisi hyväksi, minua rakastettaisiin. Jonkun taas piti juuri saada elämä kuntoon ja sitten sattui jotain ikävää. Lapselle sattui, itselle sattui. Eräskin ystävä on tällä hetkellä ulkomailla sairaalassa, ja toivoo, että tilanne selviää ja paraneminen alkaa. Että kipu ja epätoivo hellittäisi. Pelko hellittäisi.

Sitä haluaisi auttaa ja myötäelää. Mutta minkäs teet, kun niin monet eivät puhu eivätkä pukahda. ”Mitä sinulle kuuluu?” kysyy mainos. Yrittääkö se kömpelöllä tavalla opettaa ihmisiä avoimiksi? Mahtaako ikinä onnistua, kun vastaus on aina ”Kiitos, ihan hyvää.” Pelätään, ettei toinen oikeasti ole kiinnostunut (ehkä ei olekaan), pelätään, että huolten ja ongelmien paljastaminen antaa minusta heikon ja huonon kuvan (ehkä antaakin, ainakin joidenkin mielestä!). Pääasia, että pokka pitää, pääasia, että kulissit pysyvät pystyssä. – Ei sitä halua koko maailmalle toitottaa murheitaan, koko maailmaan ei voi luottaa. Ei voi olla varma, etteivät asiat käänny minua vastaan, ettei niitä käsitellä selkäni takana ilkeämielisesti naureskellen. Joskus ajattelin, että asioistaan avoimesti kertominen on ok, jokaisellahan on murheensa. Yhdellä yhdet, toisella toiset. Murheilta tuskin kukaan tässä maailmassa välttyy. Mutta elämä on opettanut, että on sittenkin oltava varovainen. Niin, loppujen lopuksi olen tainnut aika moneen kertaan pettyä ihmisiin. Ja niin kai olet sinäkin.

Kerran joku sanoa täräytti minun aran asiani seurassa kaikille. Koko maailmani luhistui siihen paikkaan. Meni vuosia, karttelin tuota ihmistä, kunnes äkkiä tajusin, ettei se minun akilleen kantapääni ollutkaan mitään muille, eikä varsinkaan tälle sen ääneen paukauttaneelle ihmiselle. Hän ei millään muotoa tahtonut loukata, eikä todellakaan ollut ajatellut minusta pahaa. Eli asioilla on eri merkitys eri ihmisille.  Mutta sitä oppii olemaan kertomatta. Hyvä vai paha?

Jos kerrot tutulle ihmiselle, vaikkapa ihan luotetulle ystävälle huolesi, se saattaa helpottaa. Tai sitten ei. Alkaa tulla ohjetta: kuule, tee näin: lähdet nyt vain ulos aurinkoon ja… Tai: oletko kokeillut omega kolmosta, E-Epa on ihan ehdoton tuote masennukseen… Ai, mutta sehän ihminen on hullu, sano sille kuule näin… Harva osaa olla terapeutti, kuunnella osallistuen mutta ei neuvoen. Terapeutti osaa. Tai hänen pitäisi osata. Tehdä oikeat kysymykset ja opastaa ihminen löytämään vastaukset itsestään. Kunpa ihminen jaksaisi kevätmasennuksessaan etsiä terapeutin ja mennä sessioon. Terapeutti on vieras ihminen, joka on sen kolme varttia siinä ihan vain sinua varten, rahasta. ”Rahasta” ei ole paha juttu tässä tapauksessa, älä ajattele niin. Terapeutin rooli on ollut ammatinvalintakysymys, ihan varmasti hän ei ole terapeutin oikeuksiaan hankkinut euron kuvat silmissään, vaan siksi, että on kiinnostunut auttamaan ihmisiä. Näin ainakin uskomme, eikös? Ja sitten, kun istut siinä ja puhut, voit olla hyvällä omalla tunnolla: et vie kenenkään aikaa omine pikku huolinesi. Sinun huolesi ovat ihmisen kokoisia.

Aloita terveyskeskuksesta tai www.tuki.net:istä. Ja tämä kevät jo on parempi.

PS. Hauvelin nuolaisu nenänpäähäni on minulle terapiaa. Se ajattelee: älä nyt nökötä siinä, aletaan jo lähteä!

4. touko, 2013

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...