Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Juuri  kun olin päässyt katsomasta Newsroomia, johon olen lievästi koukussa,  alkoi ykköseltä ranskalainen dokumentti varsin laajasta ja yleismaailmallisesta ilmiöstä: addiktoitumisesta tv-sarjoihin. Onkohan se vain pahenemassa, kun sarjat ovat muuttaneet muotoaan? On jokaiselle jotakin, dvd:llä ostat kokonaiset tuotantokaudet yhdessä paketissa. On sarjoja, joita löytyy vain maksukanavilta, on satua ja totta, historiaa ja tulevaisuutta. 

Tuottajat ja käsikirjoittajat selvittivät ohjelmassa kilvan, miten nykyisin koko ajan on hakusessa erikoisempaa, jotain ennen näkemätöntä. On kauhua ja väkivaltaa, omituisuuksia ja erikoisuuksia. Koekatsojat antavat palautetta. Käsikirjoitustiimi istuu viitenä päivänä viikossa 7 tuntia päivässä miettimässä uusia juonen käänteitä. Mitä? Eivätkö tarinat olekaan kristallinkirkkaina heidän päässään odottamassa vain niitä istumalihaksia ja näppäriä sormia, parhaassa tapauksessa vain sanelukonetta?

Huijausta. Meille tuotetaan viihdemoduleja, niin kuin eräs käsikirjoittaja kertoi. Hän oli kuvitellut olevansa luovan työn tekijä, taiteilija, mutta yhtiö odottikin häneltä vain tiettyä määrää viihdemoduleja, jotka sijoitettaisiin varsinaisen pääasian lomaan, eli mainoskatkojen väliin.

Muistatte vielä hyvin ne auvoiset alkuajat: Peyton Placen ja Bonanzan, tai entäs sen Takaa-ajetun (saman sarjan uusintaversio ei enää menestynytkään)! Niistä piti jokaisen olla perillä. Niissä taisi vielä olla ripaus taidettakin. Kyllä niitä katsottiin ja niistä puhuttiin. Archie Bunkeria seurasi jokainen itseään kunnioittava yksilö. Totta kai. 

Olenhan sitä minäkin joskus juuttunut johonkin sarjaan: Downton Abbey ja aiemmin Kahden kerroksen väkeä, tietty. Twin Peaks, joka loppua kohti muuttui yhä omituisemmaksi, ei sitä enää jaksanut seurata. Mutta Teho-osasto oli supersarja minusta ja monesta muustakin. Sekin sitten muuttui ja muuttui, henkilöitä tippui pois, muutti jonnekin Chicagoon tai sai syövän ja kuoli. Terapiassa-sarja (Gabriel Byrne) oli mielestäni hieno, sitä katsoisin vieläkin. Siitä ihan oikeasti oppi jotakin. Täydelliset naiset oli alkuun katsottava, vaikkakin hössö, Lost heti kohta jo omituinen. Minä haluan selkeän alun ja lopun. Jes. Kunnon vanhan ajan käsikirjoittajat asialle!

Newsroom on aivan liian nopea minulle, pitäisi ensin saada perus- ja jatkokurssi tv-työstä. Mutta kun on vuoden verran seurannut oikeasti amerikkalaista tv:tä, jotenkin siitä voi jotain käsittää. Tuntuu jotenkin tutulta. Ja ne juonittelut ja kilpajuoksut naapurikanavien kanssa, välähdykset siitä radio-hirvityksestä Rush Limbaughista sekä tosiuutiset. Olishan siellä monia muitakin hyviä sarjoja, Vallan linnake mm., mutta jotenkin en vain löydä aikaa. Ja kun alkaa seurata jotain, eikä sillä olekaan loppua, niin lopahtaa mielenkiinto. Jatkuu ja jatkuu vain. Ikuisuuksiin.

Vanha kuvaamataidon opettajani Kuopion tyttölyseossa opetti havainnollisesti monia pieniä juttuja kuviksesta ja elämästä yleensä, mm. mikä on paletin ja baletin ero, ja että tietyt kammottavat väriyhdistelmät olivat kiertävän karjakon värejä sekä että ornamentissä pitää tietyn kuvin toistua, muuten ihminen tulee hulluksi. Sitten oppilaiden piti toistaa: tulee hulluksi, jollei ornamentissä ole toistuva kuvio. Jotenkin näissä sarjoissa on sama juttu. Kuvion pitää alkaa ja loppua, harmonia pitää löytyä. 

Mutta että ihmiset istuvat koko yön katsomassa jonkun sarjan kokonaista tuotantokautta ja toista heti perään... Menee yli minun ymmärrykseni, vaikka nykyisin ei oikeastaan pitäisi ihmetellä yhtään mitään.

24. huhti, 2013

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...