Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Olen aina ihaillut (lue: kadehtinut) viiden lapsen äitejä, jotka opiskelevat siinä lastenteon sivussa pari kolme tutkintoa, hankkivat työkokemusta muutamalta alalta, ehkä käyvät pistäytymässä ulkomaillakin miehen työn takia ja siinä sivussa itsekin opettelevat kielen,  harrastavat jotain mukavaa (pianonsoittoa, romaanien lukua alkukielellä, joogaa, sukeltamista, tilkkutöitä) ihan vain saadakseen vastapainoa työlle, opiskelulle ja lastenhoidolle.  He eivät koskaan  t u h l a a  aikaansa, eivät nuoku facebookissa tai pelejä pelailemassa. Sen sijaan he tekaisevat yhden väitöskirjan. Elokuvissa käyvät ja teatterissa, tottahan toki, pitää sitä aikaansa seurata.

Meillä oli sellainen vieras, tämä jo aiemmin mainittu Elly.  Elly tuli junasta kepin kanssa, painava reppu selässä ja vetolaukku perässä, toisella olalla roikkui vielä ylimääräinen kassi.  No problem.  Autolla ja laivalla oli reissattu, kirkkokonsertit pokattu Oslosta, maailmaa parannettu monen edestä, hiihdetty ja halkoja hakattu mökillä, tuijoteltu takkaan ja lumiselle järven selälle, tehty venäjän- ja suomenkielen kotiläksyjä. 

Minä juoksin hänen kanssaan Hietaniemen ja Hakaniemen hallit, joka koppi katsottiin ja käsityö käännettiin, ehdittiin Musiikkitaloon konserttiin ja Sanomataloon valokuvanäyttelyyn ja tietenkin Ateneumiin Eero Järnefeltiä ihmettelemään. Kaikki kuunneltiin ja katsottiin tarkkaavaisesti. Parin päivän vierailulla valmistui myös esitelmä suomeksi Kuopiosta ja siellä vaikuttaneista kulttuurihahmoista, Minna Canthista, Juho Rissasesta ja J.V. Snellmannista.

Ja puhetta riitti koko ajan.

Elly on perusteellinen ihminen, kaikessa.  Hoiti neljä lastaan aina moitteemasti, koska silloin, kun lapset olivat pieniä, hän oli  puolipäivätöissä (rahakysmyshän se useimmille on, joillekin vain järjestelykysymys!).  Mies (yhden lääketieteen alan ekspertti, Ellyn mielestä hieman rajoittunut) lähti toisen mukaan, kun nuorin lapsista oli 7 v.  Miksi ihmeessä?

Nyt eläkkeellä hän pitää Bed’n Breakfast-paikkaa Rotterdamissa ja opiskelee, tietenkin.  Milloin ei ole mäkillään Suomessa.

Minulle, joka etupäässä harrastan laiskottelua ja väsymyksen voivottelua, tämä meni  jo överiksi. Samoin Pieterille. Oltiin hengästyneitä kaksi päivää vieraamme lähdön jälkeen. Ja kateellisia, minä ainakin.

PS. Elly kertoi erikoisen tarinan: Hän oli 50-luvulla Suomessa Joensuussa sairaalaharjoittelussa. Siellä hän ystävystyi Annikki X:n kanssa. Sitten yhteydenpito jäi. Seuraavan kerran hän kävi miehensä ja lapsiensa kanssa ihan vain turistimatkalla, joskus 80-luvulla.

Annikkia hän läksi etsimään erään Helsingin konferenssin päätteeksi v. 2006. Hän päätti hypätä yöjunaan (viimeiseen junaan, sen jälkeen Joensuuhun ei ole enää mennyt yöjunia) ja mennä aamulla kyselemään sairaalasta, josko tietäisivät Annikista jotain.

Makuuvaunu vaikutti jäävän hänelle yksin, mutta junan jo lähdettyä vaunuun tupsahtikin toinen nainen. Elly sitä mielessään harmitteli, mutta minkäs teet. Kun hän sanoi olevansa Hollannista, toinen sanoi osaavansa kieltä vähän. Toisen naisen sisar oli naimisissa hollantilaisen pastorin kanssa. Kun Elly sitten esittäytyi etunimellän ja toinen lisäsi siihen heti perään hänen sukunimensä, ei kummastuksella ollut rajoja.

”Mistä ihmeestä sinä minun nimeni voit tietää?”, Elly ihmetteli.

”Minun sisareni mies tuntee tätisi, joka on kertonut sinun olleen Joensuussa nuorena.  Olit meillä käymässäkin Annikki X:n kanssa kerran silloin 50-luvulla”, toinen sanoi.

Niinpä kävi, että Annikki oli edelleen Ellyn matkakumppanin ystävä ja asuikin miltei samassa korttelissa. Joten aamulla soitettiin sitten yhdessä Annikille.

Nyt ystävyys on sitten kestänyt.

30. maalis, 2013

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...