Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Eilen oli lehdessä erään työtoverin kuolinilmoitus. Ikää oli vajaat 73 v. Oman yksikköni pomonakin hän oli monet vuodet. Sovinisti parhaasta päästä, mutta jollakin liikuttavalla tavalla rehellinen sellainen. Ahkera ja monesti nokkelakin. Sanaseppo. Junnu Vainio olisi saanut hänestä pahan kilpailijan.Omasta mielestään pomo-ainesta, vaikka peesasi järjestön puheenjohtajaa nöyrästi kuin kunnon alamainen ikään. Eläkkeelle hän vetäytyi jonnekin maaseudun sydämeen, Pohjois-Savoon. Pettyneenä siihen, ettei pomo sittenkään ollut tainnut arvostaa tarpeeksi. Ehkä arvailen liikaa.

Kun elinaikaodotuksia määritellään (esim Elämä pelissä- tv-ohjelma), luetellaan monia tekijöitä. Varmasti ovat ainakin suuntaa antavia. Tämä entinen pomoni ei syönyt vihanneksia, ei suurin surmin, sikari maistui joskus, varmaan viskikin. Kohtuudella kuitenkin. Liikuntaa harrasti kyllä nuorena, pyöräilyä. Vanhemmiten taisi enimmillään heittää virveliä. 

Mikä saa toisen vanhenemaan huomattavasti aikaisemmin kuin toisen? Elintavat? Liikunnan puute? Ympäristö? Masennus? 

Tänään meille tulee kylään Elly, 72 v. On selvinnyt hyvin syksyisestä lonkkaleikkauksestaan, nyt oli vuorossa jo toinen. Kuun alussa hän on yksin ajanut autollaan Hollannista johonkin Saksan rannikkokaupunkiin, oliko se nyt Kiel vai Rostock, sieltä lautalla Osloon, jossa on osalllistunut tärkeään kansainväliseen Lääkärit ydinaseita vastaan-konferenssiin, sieltä sitten taas autolla Kapellskäriin Ruotsiin, lautalla Naantaliin, sieltä mökilleen Heinävedelle. Ei vesijohtoa ja ulkopuucee. Auto jää sinne odottamaan Ellyn seuraavaa tuloa Suomeen, toukokuussa. Tänään hän tulee junalle Helsinkiin, meille. Käydään kaupungilla, mennään konserttiin. Elly ei ole vielä ollenkaan vanha, ei sinne päinkään. Rotterdamissa hän pitää Bed & Breakfast-paikkaa, mökillään Heinävedellä hän katsoo dvd-filmejä, lukee kirjoja, opiskelee venäjää (suomea hän puhuu jo paremmin kuin Pieter) ym ym. Ihastuttava ihminen, vapautunut ja luonnollinen. Sopivasti pyöreä. - Jaa, ja nyt muistan, hänellä taisi olla Norjaan menoon toinenkin syy: viime kesänä hän hymähdellen kertoi, että hänellä on miesystävä Norjassa. Harvakseltaan nähdään, ei mikään huippuintellektuelli, mutta... öhöm, sinähän tiedät. 

Bonusneuvojana näkee vanhojen ihmisten eron. Melkein jo päältäpäin voisi arvata: tuolla on jo s-pankin kortti, verkkopankkitunnuksetkin, tuolla taas on vanha kulunut käteiskortti, bonukset tulee vielä paperilippusina ja -lappusina, ei tulisi kuuloonkaan hankkia mitään uudenaikaisempaa. "Kyllä se on niin, että hautaan menen, ennenkuin tietokoneisiinpäin vilkaisenkaan!"  Ryhti on erilainen, koko olemus on. Kerran oli yli 90-vuotias asiakas, mies, hoikka ja suoraryhtinen. Uusi kortti oli jo tietenkin, koska hän oli jaksanut keskittyä kuuntelemaan ja ymmärtämään, missä mennään. Tiedä, vaikka olisi kotona läppärikin, että pysyy arjessa mukana!

Äiti kävi vielä 85-vuotiaana tietokonekursseilla, jaksoi ottaa selvää, missä niitä pidetään, koetti ymmärtää, missä vika piili, kun tulostin ei tulostanut (paperin syöttäkasetti ei ollut paikoillaan...). Joka tapauksessa aivoverenvuotoon saakka hän oli skarppi. Sitten meni marevan-annokset sekaisin ja alkoi vanhuus.

Jumpassa Tiina panee meidät heiluttamaan käsiä ja jalkoja eri tahtiin tai eri suuntiin. Nauruksihan se menee: "Ai, sinä salakavalasti ujutat meille aivojumppaa!" Sitähän se on, eri aivopuoliskot joutuvat työhön yhtäaikaa tai vuoronperään. Soittamisen tai uuden kielen opiskelu on samaa aivojumppaa. Käsityöt ja sudokut myös. Liikuntaa tarvitaan päivittäin, vihreitä vihanneksia, punaisia ja keltaisia vihanneksia, marjoja, kuituja, öljyjä, rasvahappoja....

Tämä talo pitää ihmiset vireinä, ympäristö suo niin paljon mahdollisuuksia yksinäisille, vanhoille rollaattorin käyttäjille. Eilen oli teatteriretki, maanantaina askarrellaan, tiistaina julkkispsykiatri-naapurimme pitää luennon onnellisuudesta ja vastoinkäymisistä, torstaina on pääsiäislounas.

Sinnitellään, sinnitellään, eihän tässä olla vielä kuin hädin tuskin keski-ikäisiä.

24. maalis, 2013

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...